|vineri, noiembrie 22, 2019
Sunteti aici: Home » Timp liber » Sfaturi pentru un gratar sanatos
  • Urmareste-ne!

Sfaturi pentru un gratar sanatos 

Vara este aici. Si ea vine la pachet cu vacante,
gradini pline de verdeata si gratare cu prietenii
si familia. Din nefericire, mancarea facuta pe
gratar a fost asociata unui risc crescut de cancer.

 

1. Fii atenta la valvataile flacarilor, pentru ca sa nu ti se arda mancarea. Alimentele carbonizate sunt asociate cu producerea de carcinogeni.

2. Gateste la temperaturi scazute. Cand alimentele, cum ar fi carnea, sunt preparate la temperaturi inalte sau vin in contact cu flacarile, se pot forma compusi ca amine heterociclice sau hidrocarburi policiclici aromatici. Ambii sunt cunoscuti carcinogeni. Bineinteles, nu este nevoie sa le pronunti numele fara greseala, pentru a reduce riscul expunerii la acesti carcinogeni. Bineinteles, daca gatesti carne, trebuie sa te asiguri ca temperaturile sunt suficient de inalte pentru a ucide microbii.

3. Daca gatesti carne, marineaz-o in ulei de masline si suc de lamaie. Acestea reduc formarea compusilor care cauzeaza cancer cu 99% in timpul prepararii, dar adauga si aroma si ajuta la mentinerea fragezimii.

4. Alege alimente sarace in grasimi, cum ar fi legumele, bucati de carne macra, carne de pasare sau peste. Aminele heterociclice si hidrocarburii policiclici aromatici se formeaza in principal cand grasimea este incalzita la temperaturi inalte sau cand cade in flacari si formeaza fum. 

5. Taie excesul de grasime inainte de a gati carnea (vezi motivele mai sus, la punctul numarul 4).

6. Adauga ierburi aromatice proaspete sau uscate pentru a reduce riscul de cancer. Vorbim de busuioc, menta, rozmarin, cimbru, oregano si salvie. Pune-le in solutia de marinare. Scazi riscul aparitiei cancerului si adaugi aroma.

7. Nu gati legumele in exces. 

8. Curata gratarul inainte de fiecare utilizare. Nu numai ca este mai apetisant sa mananci mancare care este gatita pe un gratar curat, dar reduci si cantitatea de carbune carbonizat ingerata. Partile carbonizate duc la crearea de radicali liberi care sunt asociati imbatranirii premature, bolilor si distrugerii tesuturilor.

Mai multe titluri din categorie: