|joi, aprilie 18, 2024
Sunteti aici: Home » Lumea copiilor » Cauzele febrei la copii si tratamentul corect
  • Urmareste-ne!

Cauzele febrei la copii si tratamentul corect 

Febra la copii este un simptom frecvent cauzele febrei
(atentie, nu este o boala!), care ascunde
intotdeauna lupta organismului cu o anumita afectiune.
Nu intra in panica, ci ajuta-l pe cel mic!

Cauzele care produc febra la copii sunt nenumarate: o infectie respiratorie, una gastrointestinala sau ORL (amigdalita ori otita), majoritatea bolilor infectocontagioase ale copilariei si, nu in ultimul rand, eruptiile dentare.

Infectiile virale, de regula, ocupa primul loc si apar in sezonul rece. Asa ca, atunci cand puiul tau parcurge intaiul lui episod febril, nu alerga imediat la sticluta cu sirop antibiotic. Asupra virozelor, antibioticele n-au niciun efect. Mai bine incearca sa determini, prin excludere, cauza.

Cum masori corect temperatura
Febra inseamna temperatura de peste 38°C, masurata intrarectal, timp de doua minute, la copiii de pana in 3 ani, sau la subsuoara, timp de cinci minute, la copiii mai mari de 3 ani.

In general, ii pui termometrul doar de doua ori pe zi: dimineata si seara. Daca are febra mare in zori, ii mai masori o data temperatura la zece minute dupa administrarea antipireticului pentru a vedea daca incepe sa scada.

E bine sa stii…
Febra este un mecanism de aparare al organismului, care incearca sa scape de un surplus de caldura. Multi specialisti sustin ca, de fapt, la febra nu trebuie actionat din start agresiv, cu antipiretice foarte puternice, ci e bine sa fie lasata sa creasca, sa-si indeplineasca menirea. Desigur, asta nu inseamna ca trebuie sa stai linistita langa un copil cu 40°C, dar nici sa sari imediat cu supozitorul de algocalmin, de fiecare data cand temperatura micutului depaseste 38°C.

Ce trebuie sa faci in caz de febra la copii

  • Imbraca-l lejer, pentru a-i permite sa elimine caldura in exces.
  • La 39°C il poti impacheta, de sub brate pana la solduri, intr-un prosop inmuiat in apa la temperatura camerei, stors, pentru 10-15 minute. Manevra se poate repeta de 2-3 ori pana scade febra.
  • Nu folosi otet pe pielea copilului, pentru ca poti provoca arsura chimica.
  • Da-i sa bea cat mai multe lichide – apa plata, lapte, ceai, supa, compot, dar si alimente usoare – iaurt, fructe, piure.
  • Nu-l scoate afara si nici nu primi musafiri, deoarece o viroza respiratorie se poate suprainfecta relativ usor cu bacterii.

„Trusa” contra febrei
Pentru ca febra la copii sa nu o ia pe nepregatite, fiecare mama trebuie sa aiba in casa un preparat antitermic, precum paracetamolul, ibuprofenul sau algocalminul. Dupa ce febra scade, nu trebuie sa intrerupi tratamentul, deoarece, in primele 2-3 zile de boala, riscul de a recidiva este mare. Administrarea preparatului va continua pana cand se obtin 24 de ore fara febra.

Adauga un comentariu